УОКМС Мукачівської міської ради
П`ятниця, 29.03.2024, 11:16
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

12:54
До 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка

                                               Усе знесла й перемогла
                                               його любов і сила. 
                                              Того великого вогню
                                              і смерть не погасила
.  
 

        Кожен великий народ має свої знакові постаті. Такою постаттю для нас, українців, є Тарас Григорович Шевченко. Він був і залишається справжнім митцем, людиною незвичайної долі і незвичайного таланту, що здобула світову славу. А його поетичне слово – це вогник, схожий на полум’я свічки, що запалює душу людини.

  У рамках підготовки до святкування 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря,  вся українська спільнота проводить відповідні заходи  з метою популяризації творчої спадщини генія світового значення та утвердження його духовних заповідей. Не залишаються осторонь таких подій і освітяни Мукачева.        

       

  У планах роботи загальноосвітніх навчальних закладів на 2013/2014 навчальний рік передбачено відвідування у Мукачівській загальноосвітній школі № 2 імені Т. Г. Шевченка кімнати-музею Тараса Григоровича Шевченка, яка пропагує серед учнівської молоді поетичну та мистецьку спадщину генія українського народу.

   У колекції кімнати-музею Тараса Шевченка зберігаються експонати основного фонду: графіка, живопис, друковані матеріали, декоративне мистецтво, скульптура, книги.

   В експозиції представлені оригінальні матеріали про життя та творчість Тараса Шевченка, який із однаковою мірою духовної сили виявив себе і в поетичній, і в малярській творчості. Тут, на тлі історичної доби, можна побачити рідкісні видання «Кобзаря». Експонуються видання «Кобзаря» (1947 р.), рукописна збірка «Три літа», «Щоденник» , «Буквар для недільних шкіл», «Мала книжка».

      Нещодавно кімнату-музей Т. Г. Шевченка поповнено 30 екземплярами перекладів «Заповіту», зокрема французькою, англійською, угорською, польською, фінською, болгарською, словацькою, італійською португальською, грецькою в’єтнамською, китайською та іншими мовами світу.

   У фонді кімнати-музею Т. Г. Шевченка зберігаються  графічні та живописні твори  Великого Кобзаря, зокрема офорти, альбоми «Живописна Україна» та «Шевченко-художник».

  У межах відвідування кімнати-музею учні-екскурсоводи використовували такі форми роботи, які забезпечили детальний і всебічний розгляд життєвого і творчого шляху Великого Кобзаря. Щоб зацікавити школярів, вони пропонували не реєстр великої кількості подій, а в нарисованій формі – літературно-психологічний портрет Т. Г. Шевченка, акцентуючи увагу на наявні в кімнаті-музею експонати.

   У рамках відзначення 200-річчя з дня народження великого Кобзаря, кімнату-музей Т.Г.Шевченка відвідали всі учні загальноосвітніх закладів міста Мукачева. Свої враження від побаченого та почутого висловили у «Книзі відгуків»:

-         «Багато вражень залишилося після екскурсії. По-перше, велична історія. Десятки прочитаних книг не дадуть такого яскравого уявлення про життя й особистість Т. Шевченка, як година перебування у кімнаті-музею. По-друге –духовність. Відвідавши це місце, ми отримали враження не тільки інформаційного характеру, а й емоційні, внутрішні…» (ЗОШ № 4);

-         «Пишаємось, що в нашому місті є кімната-музей Тараса Шевченка. Ми, школярі, перейнялися духом шевченківської епохи і неначе відчули присутність геніального поета України» (НВК «Гармонія»);

-         «Щиро вдячні за якісну організацію екскурсії до кімнати-музею імені Т. Г. Шевченка. Вона допомогла зрозуміти, що світогляд Тараса Шевченка виявляється в його громадських справах, ставленні до явищ соціального і культурного життя, публіцистиці, листах, але не меншою мірою він дає себе знати в тематиці, сюжеті, образах створюваних творів» (ЗОШ № 7);

-         «Екскурсія вплинула на наш світогляд, дала можливість удосконалити вивчення поетичної та мистецької спадщини Великого Кобзаря, а також разом зі світовою спільнотою вшанувати нашого поета» (ЗОШ № 3).

 Хочеться вірити у непідробно щиру сповідь словом  патріотично налаштованої молодої зміни, бо саме вона, ця зміна, і є українським капіталом – духовно-культурним поступом та енергією національного відродження.

  Екскурсії до кімнати-музею Т.Г.Шевченка, організовані для учнівської молоді загальноосвітніх навчальних закладів міста Мукачева у рамках підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря, ще раз доводять, що ми повинні сприймати Шевченка саме як поета його епохи – багато в чому вирішальної для буття України та її історичної долі. Із цим розумінням прийде і все інше, з-поміж чого найголовнішим є народження в душах сучасних школярів того особливого - Шевченкового – патріотизму, якого так потребує сьогодні Україна від своїх синів і дочок.

   

                               

 

Переглядів: 595 | Додав: Fvlad9920 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради