УОКМС Мукачівської міської ради
П`ятниця, 29.03.2024, 12:20
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

13:35
Гармонійне поєднання відпочинку дітей з організованим змістовним дозвіллям

Запорукою майбутнього кожної держави є здоров’я її населення. Екологічні, економічні, соціальні проблеми в суспільстві зумовлюють негативну тенденцію до погіршення фізичного, морального, психічного стану громадян України. Важливим стає питання організації відпочинку та оздоровлення дітей як невід’ємної складової політики нашої держави. Наймасовішою організаційною формою відпочинку та оздоровлення дітей є дитячі оздоровчі установи. У нашому місті, цю функцію у літній канікулярний період взяли на себе  загальноосвітні навчальні заклади.

На виконання рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради від 13.05.2014  №75 «Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2014 року…», в Мукачеві, на базі ЗОШ №2, 6, 11, 20, СЗОШ №4, СШ №16, з 02.06 по 18.06.2014 року організовані табори оздоровлення та відпочинку дітей.

Мета роботи цих таборів - гармонійне поєднання відпочинку дітей з організованим змістовним дозвіллям, розумне поєднання праці, спорту, з пізнавальною, естетичною, оздоровчою діяльністю.

Зміст, форми та методи роботи в таборах будувались на принципі ініціативи й самодіяльності дітей та учнівської молоді. Плани відображали всі сторони роботи з дітьми. Це пізнавальні екскурсії, бесіди, спортивні заходи, заходи щодо здорового способу життя та охорони навколишнього середовища, ігри, конкурси, вікторини загальнорозвивального характеру.

Діти постійно чули щось нове, слухали цікаві розповіді, могли обмінюватись досвідом і знаннями, брали активну участь у посильній практичній роботі.

Першочергове завдання Мукачівського еколого-натуралістичного центру в літній канікулярний період 2014 року є участь у роботі всіх таборів оздоровлення та відпочинку дітей нашого міста, реалізація прав кожної дитини на повноцінний відпочинок, забезпечення змістовного дозвілля, задоволення інтересів і духовних запитів, відповідно до індивідуальних потреб дітей.

Тому план роботи та організації дозвілля з гуртківцями ЕНЦ та учнями, що перебували в таборах відпочинку та оздоровлення при загальноосвітніх школах Мукачева був скорегований на поглиблення знань бережливого ставлення до природи, любові до рідного краю, розвитку практичних умінь та навичок у дітей.

З юннатами та учнями шкіл, які відпочивали в таборах оздоровлення та відпочинку, педагоги екоцентру з 2 по 18 червня 2014 року провели на базі ЕНЦ ряд заходів екологічного та природоохоронного спрямування.

Організовуючи виховний процес з молодшими школярами, наші педагоги не забували про те, що ці діти спілкуються з ровесниками переважно в іграх, і тому, в основному звертали увагу на проведення з ними ігор. Гра – це не тільки розвага, а ще і особливий метод залучення дітей до творчої діяльності, один із засобів екологічного впливу на дітей.

Під час проведення рольових ігор, дітям, учасникам гри, були доручені певні ролі (лісівника, браконьєра, кореспондента та ін.). Педагоги уважно вислуховували всі варіанти відповідей. Навіть, якщо запропоновано дітьми щось неправильно, вони коректно, всі разом повертались до правил поведінки в природі. Таким чином діти не тільки мимоволі вивчали природу, а і вчились, як поводити себе у природі. 

Учні середньої вікової категорії, що відпочивали в таборах, разом із педпрацівниками екоцентру, організовували та проводили цікаві конкурси на кращу композицію з польових квітів та природного матеріалу, працювали на навчально-дослідній земельній ділянці, в кутку живої природи, доглядали і вели спостереження за хом’яками, морськими свинками, декоративними  рибками, птахами та кімнатними рослинами ЕНЦ.

Крім того, що діти за цей період чудово відпочили і набралися сил, вони ще і навчилися вести фенологічні спостереження за рослинами і тваринами, правильно збирати гербарій та лікарські рослини, екологічно грамотно вести себе в природі, ознайомилися з такими небезпечними рослинами, як борщівник і амброзія полинолиста, довідалися багато цікавого про оточуючий їх світ.

Таким чином, учнівська молодь нашого міста, в літніх таборах оздоровлення та відпочинку і відпочивала, і відпочиваючи навчалась.

Під час літнього відпочинку та оздоровлення в таборах повніше розкривається особистість дитини. В таких умовах швидше можна помітити те, що в школі залишається прихованим, тобто краще вивчити і зрозуміти дитячу психологію. Крім того, доброзичливе ставлення однолітків і педагогів до кожної дитини сприяють самоутвердженню тих дітей, які у шкільному житті вважалися «важкими». Саме під час літнього відпочинку складаються всі умови для активного стимулювання прагнення дітей до самостійності, ініціативи, кмітливості, активності і творчого розвитку.

Охоплення дітей виховними заходами в канікулярний час сприяє поліпшенню їхнього здоров’я, забезпечує зайнятість та запобігає явищам бездоглядності, дає змогу продовжувати процес навчання та виховання, а також розвивати їх творчі здібності.

 

 

                                                         Заступник директора еколого-

                                                         натуралістичного центру учнівської молоді

                                                         М.В.Резнікова

Переглядів: 830 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради