УОКМС Мукачівської міської ради
Вівторок, 23.04.2024, 14:53
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

21:12
Козацькі традиції в сучасному навчально-виховному процесі

В Україні історично склалася своя система виховання, яка максимально враховує національні риси і самобутність українського народу. Нині відроджується національна система виховання, невід’ємною складовою якої є формування національної свідомості і самосвідомості. Це формування здійснюється через виховання у підростаючого покоління патріотичних почуттів, любові до рідної землі, свого народу, забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, культури, історії рідного народу, утвердження в свідомості учнів національної гідності, внутрішньої свободи.

З метою виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадської позиції в навчальні заклади нашої держави з 2003 року впроваджується Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»).

  

  

Ця робота проводиться Українським державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України з Радою козацьких отаманів України при сприянні Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, а також Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.

За цей час Всеукраїнська гра «Сокіл» («Джура») зарекомендувала себе як найбільш популярна форма позакласної роботи з виховання дітей та молоді. Це своєрідна загальнодержавна система патріотичного виховання, що охоплює навчально-виховний процес в навчальних закладах протягом всього навчального року, а також участь шкільних команд у фінальних етапах гри (міських, районних, обласних і Всеукраїнському).

  

  

В Україні джурами завжди називали, як про це записано в Малій енциклопедії Українського козацтва, «молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака». Інститут джур був дуже поширений і авторитетний, бо існував протягом усієї історії козацтва. Стати джурою міг не кожен, а лише той, хто годився до козацької служби, пройшовши певні випробування  - як фізичні так і моральні. Причому духовна загартованість передувала фізичній, якої набували впродовж кількох років. Система виховання була досить жорсткою. У перших воєнних походах вихователь пильно опікувався своїм джурою, поки той не набув певного досвіду і не став повноцінним козаком. У свою чергу, джура всіляко дбав про свого наставника і беззаперечно виконував всі його накази, демонструючи при цьому швидкість, кмітливість, наполегливість та хоробрість. Саме таких козацьких виховних традицій дотримуються організатори при запровадженні у навчальні заклади гри «Сокіл» («Джура»).

Згідно наказу управління освіти виконавчого комітету Мукачівської міської ради від 19.04.2016 року №63/аг 11-12 травня 2016 року  з учнівською молоддю нашого міста проведено І (міський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура». Гра пройшла в два тури з цікавими іграми та змаганнями, в яку було залучено хлопців та дівчат 7-8 класів, об’єднаних на добровільних засадах у так звані рої (по 8 учнів).

  

  

Відкриття міського етапу гри «Джура» відбулось 11 травня 2016 року  на базі Мукачівського прикордонного загону. Після почергового звіту ройових (командирів загонів) головному судді (головному спеціалісту відділу загальної, середньої та позашкільної освіти управління освіти Бігарій Ігору Дьордьовичу), зі словами привітання, побажання перемоги та віри в силу духу перед учасниками гри виступили головний суддя Бігарій Ігор Дьордьович, заступник начальника Мукачівського прикордонного загону полковник Нечепоренко Валентин Віталійович та настоятель храму Успіння Богородиці УПЦ Київського Патріархату о.Сергій, який також благословив та освятив всіх присутніх.  

В цей день учні завзято змагались у І-му турі гри «Джура»: конкурсі «Візитка рою», змаганні-конкурсі строю та пісні «Впоряд», в  туристично-спортивних змаганнях «Спритний джура», змаганні з метання гранати (м’яча) у ціль, змаганні зі стрільби з пневматичної зброї (гвинтівки), розбиранні та збиранні АК-74.

ІІ тур міського етапу Всеукраїнської гри «Джура» відбувся 12 травня 2016 року на базі Мукачівського НВК «Первоцвіт». Привітати та вболівати за учасників змагань прийшли представники Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді - завідувач методичного відділу Середяк Андрій Вікторович, завідувач туристсько-краєзнавчого відділу Сверид Дмитро Володимирович та інструктор з туризму Бельо Юрій Васильович.

  

  

Всі конкурси та змагання, заплановані в цей день (туристсько-спортивна смуга перешкод з елементами орієнтування «Козацький шлях», конкурс «Встановлення намету», конкурс «Розпалювання багаття», козацька забава «Перетягування линви (канату)», спортивні силові змагання (віджимання, підтягування), гра-вікторина «Відун», конкурс звітів про Добре діло), учасники змагань пройшли на хорошому рівні з високими результатами та позитивними емоціями.

Грамоти від Мукачівського управління освіти виконавчого комітету Мукачівської міської ради та «Подяки» від Мукачівського прикордонного загону отримало багато учасників І (міського) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура». Але переможцями в цій грі стали:

І місце – Мукачівський ліцей;

ІІ місце – ЗОШ І-ІІІ ст. №2 ім. Т.Г.Шевченка та ЗОШ І-ІІІ ст. №15;

ІІІ місце – СШ №16.

  

  

Гра «Сокіл» («Джура») справедливо визнана в нашій державі базовою і основною позакласною формою оборонно-масової і спортивно-оздоровчої роботи, початкової військової та фізичної підготовки, ідейно-політичного, морально-психологічного та національно-духовного виховання учнівської молоді.

  

                                                                          В.о.директора Мукачівського

                                                                          центру позашкільної освіти

                                                                          М.Резнікова

Переглядів: 839 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради