УОКМС Мукачівської міської ради
Четвер, 28.03.2024, 14:32
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

11:54
Нові стандарти – нова початкова школа
Найбільше років свого дитинства кожна людина проводить саме в школі. Тут дитина – від першокласника до підлітка – здобуває базові знання, росте, дорослішає, формується як особистість, обирає свою майбутню професію і робить перший крок у доросле життя.
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України реформування загальної середньої освіти розпочало з початкової школи.

Постановою Кабінету Міністрів України № 462 від 20.04.2011 року затверджено новий Державний стандарт початкової загальної освіти, впровадження якого розпочнеться з 1 вересня 2012 року.
Державний стандарт початкової освіти передбачає навчити і виховати дитину, яка вміє швидко адаптуватися у життєвих ситуаціях, критично і творчо мислити, використовувати набуті знання та вміння на практиці, здобувати і засвоювати інформацію, одержану з різних джерел а також застосовувати її для індивідуального розвитку та самовдосконалення.
Які ж основні нововведення очікують учнів початкових класів?
- Обов'язкове вивчення іноземної мови з першого класу вже з 1 вересня 2012 року.
- Вивчення інформатики, а точніше предмету "Сходинки до інформатики" з другого класу, а саме з 1 вересня 2013 року.
- По-новому проходитиме й урок фізичного виховання – без оцінок і різних нормативів – як урок руху і дихання, перебування на свіжому повітрі.
Новий Державний стандарт покликаний підняти початкову освіту на якісно новий рівень. Він передбачає поетапне становлення дитячої особистості, її фізичний, пізнавальний, соціальний, естетичний розвиток. Саме тому, головним завданням управлінців, педагогічної та батьківської громадськості є забезпечення готовності навчальних закладів до впровадження нових стандартів у рамках проведення Всеукраїнських акцій "Дай руку, першокласнику!", "Нові стандарти – нова школа" та створення умов для комфортного перебування дітей у школі.
У 2012-2013 навчальному році передбачається, що у 16 навчальних закладах міста навчатиметься 4241 учень, з них учнів першокласників 1107, що в порівнянні з минулим навчальним роком більше відповідно на 201 та 33 учні.
Навчально-виховний процес у початкових класах забезпечують 160 вчителів з відповідною педагогічною освітою, які добре обізнані з психолого-педагогічними та віковими особливостями учнів, володіють і використовують у практичній роботі сучасні педагогічні та інформаційно-комунікаційні технології. З них 61– є спеціалістами вищої категорії, 39 – першої, 17 – другої та 11 – спеціалісти. Звання "старший вчитель" мають 36 педагогів, "учитель -методист" – 7 та один - Заслужений вчитель України.
Вчителі початкових класів розуміють, що саме вони відкривають нову, "шкільну епоху" дитинства, від того, якими будуть шкільні роки учнів, залежить усе їх подальше навчання, і, врешті-решт, майбутній життєвий шлях.
Діти стали іншими, зануреними у море інформації, й орієнтуються у цьому просторі набагато легше, ніж ми, дорослі. Дітям украй потрібен учитель-друг, учитель-дослідник, учитель-провідник, учитель-"чомучка", учитель-знавець.
Щоб учитель був носієм інноваційної діяльності, ідей компетентнісного підходу, управління освіти та методичний кабінет приділяє належну увагу роботі з педагогічними кадрами. У місті проходять конференції, засідання методичних об`єднань, семінари, диступи, майстер-класи, "круглі столи", на яких педагоги діляться своїм досвідом та умінням ефективно організовувати навчально-виховний процес. Всі педагоги початкових класів проходять планову курсову перепідготовку. З метою підвищення кваліфікації щодо рівня володіння інформаційно-комунікаційними технологіями було організовано навчання за програмою "Інформаційно-комунікаційні технології в освіті". За результатами тестування, проведеного в січні, тільки 1 % вчителів не вміє працювати з комп`ютером, володіють на початковому рівні – 7,5 %, є задовільними користувачами – 54% і впевненими користувачами – 37, 5 %. В цілому по місту, можна зробити висновок, що вчителі початкових класів готові викладати навчальний предмет "Сходинки до інформатики".
Для вчителів, які в новому навчальному році будуть працювати в перших класах, протягом квітня-серпня 2012 р. методисти методичного кабінету і кабінету дошкільної та початкової освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти провели семінари-навчання з методики роботи за новими навчальними програми у 2012-2013 н.р. Також протягом минулого навчального року проводились засідання круглих столів, навчально-методичних семінарів, семінарів-практикумів, методичних об’єднань вчителів початкових класів, на яких розглядались та обговорювались такі питання:
- Ознайомлення та вивчення нових програм навчальних предметів для 1 класу;
- Аналіз підручників для першого класу;
- Особливості проведення адаптаційного періоду в першому класі;
- Використання здоров’язберігаючих технологій у роботі з шестирічками;
- Ігрова діяльність на уроках з першокласниками;
- Забезпечення рухової активності шестирічних учнів на уроках;
- Психологічний супровід навчально-виховного процесу у першому класі;
- Особливості проведення уроків у першому класі.
Іноземну мову у 1-х класах викладатимуть фахівці, тобто вчителі іноземної мови. Щоб краще підготувати їх для роботи з дітьми молодшого шкільного віку, методичний кабінет управління освіти впродовж навчального року проводитиме консультації, семінари-практикуми та майстер-класи для даної категорії вчителів.
Першочерговим завданням було і залишається налагодження взаємодії вчителі – батьки. Адже, і батьки, і школа мають одну мету – створити якнайсприятливіші умови для навчання і виховання дитини. З цією метою в навчальних закладах міста проведено Дні відкритих дверей для батьків майбутніх першокласників, збори "Моя дитина йде до школи" та анкетування батьків першокласників. На сайті управління освіти створено розділ "На допомогу батькам першокласників", в якому розміщено поради та рекомендації для батьків.
Станом на 1 серпня 2012 року централізовано отримано 90 % підручників для учнів перших класів.
З метою надання якісних освітніх послуг, значна увага управління освіти, методичного кабінету, кожного педагогічного колективу і надалі приділятиметься:
- створенню сприятливих умов для інтелектуального, духовного, естетичного та фізичного розвитку учнів початкових класів шляхом упровадження ефективних технологій та методик навчання, контрольно-діагностичної діяльності;
- використанню ІКТ під час проведення уроків, позакласних заходів як засобу професійної мобільності та конкурентноспроможності в нових умовах;
- використанню здоров’язберігаючих технологій в навчально-виховному процесі;
- вивченню вчителями іноземної мови психолого-педагогічних та вікових особливостей молодших школярів;
- здійсненню підготовки батьків першокласників до нової соціальної ролі.




Переглядів: 1571 | Додав: Fvlad9920 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради