УОКМС Мукачівської міської ради
П`ятниця, 19.04.2024, 13:49
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

09:12
Позашкільна освіта –дієвий засіб виховання
У народі кажуть: «Якщо твої наміри розраховані на рік – сій жито, на десятиліття – саджай дерева, на віки – виховуй дітей».

Саме тому, чи не однією з найважливіших проблем початку ХХІ ст. залишається виховання дітей і молоді. У Національній доктрині розвитку освіти в Україні зазначено, що метою державної політики у сфері освіти є створення умов для творчої самореалізації особистості, виховання дітей здатних оберігати та примножувати цінності національної культури.
Важливу роль у досягненні такої цілі повинні відігравати позашкільні навчальні заклади, робота яких спрямована на виявлення та розвиток обдарованих дітей. Через участь у гуртках, секціях, клубах за інтересами діти мають можливість проявити свої індивідуальні здібності, всебічно, гармонійно розвиватися.
У 2011 році затверджено міську Програма розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року, яка передбачає збереження мережі позашкільних навчальних закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази, підвищення рівня науково-методичного забезпечення навчально-виховного процесу, створення умов для здобуття учнівською молоддю якісної освіти.
Позашкільна освіта Мукачева здатна забезпечити кожній дитині можливість у вільний час розвивати свої здібності за художньо-естетичним (Будинок школярів); туристсько-краєзнавчим (Центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту); еколого-натуралістичним (Еколого-натуралістичний центр учнівської молоді), науково-технічним (Станція юних техніків), фізкультурно-спортивним (Спортивно-оздоровчий комплекс Дитяча юнацька спортивна школа); оздоровчим (Дитячий оздоровчий комплекс „Мрія”) напрямами.
3766 дітей, або 40,1% школярів займаються в: 39 гуртках ЕНЦУМ, 35 гуртках СЮТ, 43 гуртках ЦТКЕС, 64 різнопрофільних гуртках Будинку школярів, 36 групах СОК ДЮСШ. Протягом літа 2012 року в ДОК «Мрія» відпочило 288 дітей.
Навчально-виховний процес у позашкільних установах забезпечують 68 педагогів, якими у 2011-2012 навчальному організовано та проведено понад 180 міських, обласних, Всеукраїнських фестивалів, концертів, конкурсів, зльотів.
Прикладом високоефективної діяльності, спрямованої на розвиток творчих здібностей дітей, організацію змістовного дозвілля школярів є робота колективу Будинку школярів. Справжньою візитівкою міста стали Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні «Різдвяна зіронька» та Всеукраїнський фестиваль народного мистецтва «Смарагдові витоки», в яких приймають участь діти з усіх регіонів України. Також, слід відмітити високий рівень заходів, в яких приймали участь як гуртківці, так і учні шкіл міста: фестивалю для дітей з обмеженими можливостями «Повір у себе», фестивалю колядницьких колективів «Вертеп-2012», виставок декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, фестивалю-конкурсу виконавців патріотичної пісні «Сурми звитяги», КВНу, розважально-інтелектуальних ігор «Розумники та розумниці» та «Пізнайко», святкових концертних програм тощо.
Участь школярів у екологічних акціях «Збережемо первоцвіти», «Посади дерево», «До чистих джерел», «Весняна толока», конкурсах на кращу годівничку, виховних заходах, присвячених Всесвітнім Дням захисту тварин та птахів, екологічних експедиціях, організованих Еколого-натуралістичним центром учнівської молоді, формує почуття особистої причетності дітей до збереження природних багатств, сприяє підвищенню екологічної культури молоді, що є обов'язковою умовою сталого розвитку суспільства.
Вихованці Станції юних техніків прийняли участь та стали переможцями у 13 обласних та 3 Всеукраїнських виставках-конкурсах робіт зі стендового моделізму, учнів молодшого шкільного віку та учнівської технічної творчості, змаганнях з інформаційних технологій, авіамодельного спорту тощо.
У минулому навчальному році Центром туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту була організована науково-дослідницька діяльність вихованців краєзнавчих гуртків, проведено змагання з техніки спортивного, пішохідного та велосипедного туризму, змагання з міні-футболу та настільного тенісу, екскурсії для учнівської молоді по Закарпаттю. Вихованці гуртків гідно представили місто на обласних етапах дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), ІХ зльоті команд юних туристів-краєзнавців тощо.
Діяльність адміністрації, тренерів СОК ДЮСШ спрямована на створення умов для фізичного розвитку, зміцнення здоров’я школярів, розвитку їх здібностей в обраному виді спорту (легка атлетика, футбол, баскетбол, пауерліфтинг). Вихованці школи взяли участь у всіх обласних змаганнях, чемпіонатах та першостях України. Гордістю навчального закладу є Сенченко Аліна, яка у 2011-2012 р. стала чемпіонкою України у стрибках у довжину на IV спортивних іграх школярів України та увійшла до резерву збірної України з легкої атлетики.
Результативність діяльності педагогів позашкільних закладів освіти відзначена грамотами та дипломами, здобутими їх вихованцями на конкурсах та змаганнях різних рівнів. Заслуговують на увагу:
- високий рівень творчості та індивідуальної майстерності вихованців Будинку школярів, які у 2011-2012 н.р. отримали 4 грамоти міжнародного, 23 – всеукраїнського рівнів та завоювали 15 призових місць на обласних творчих конкурсах;
- туристсько-краєзнавча робота Центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту за участю гуртківців – переможців обласних та Всеукраїнських етапів експедицій «Пізнай свою країну», «Моя Батьківщина - Україна», «Історія міст та сіл»;
- науково-технічна діяльність гуртківців Станції юних техніків за підсумками участі у виставці-конкурсі „Наш пошук і творчість тобі, Україно!”, змаганнях з авіамодельного спорту та радіоконструювання;
- робота гуртківців Еколого-натуралістичним центром учнівської молоді, які стали призерами Всеукраїнського конкурсу з квіткарства та ландшафтного дизайну «Мальовнича країна – футбольна країна», Міжнародного екологічного конкурсу «У кого бджоли, у того й мед», обласних етапів Всеукраїнських фестивалю «В об’єктиві натураліста-2012» та конкурсу юних фотоаматорів «Моя Україна» та інших;
- досягнення юних спортсменів СОК ДЮСШ, які стали переможцями змагань «Діти – Олімпійська надія України» у штовханні ядра (ІІ місце), Чемпіонату України з пауерліфтингу (два ІІІ місця), змаганнях з футболу на першості ДЮФЛ (І місце у віковій категорії 1996 р.н.), Чемпіонату України з чотириборства серед СДЮШОР, ДЮСШ 1995 р. (І місце) тощо.
Надання якісних освітніх послуг школярів неможливе без налагодження тісних контактів між позашкільними та загальноосвітніми навчальними закладами. Прикладом є традиційні Дні відкритих дверей, які проводяться на початку навчального року, «майстер-класи» для учнів, семінари-практикуми для класних-керівників та педагогів-організаторів.
З метою максимального залучення школярів до гурткової роботи, позашкільні заклади освіти організовують роботу гуртків, творчих об’єднань, секцій на базі шкіл. У 2011-2012 н.р. позитивним був досвід діяльності клубу правових знань «Закон і ми», організованого Будинком школярів на базі окремих навчальних закладів. Діяльність цього клубу сприяє підвищенню правової культури школярів, дає можливість цілеспрямовано проводити профілактичну роботу з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітьми девіантної поведінки, а також схильними до правопорушень. Як показує досвід, залучення дітей цієї категорії до участі у гуртках є одним із найдієвіших засобів попередження злочинності та правопорушень, сприяє розвитку творчих здібностей учнів, покращує та коригує їх поведінку.
Завдяки плідній співпраці педагогів загальноосвітніх та позашкільних закладів у 2011-12 н.р. учні шкіл, вихованці гуртків прийняли участь у наступних міських заходах: фестивалі-конкурсі шкільних команд КВН (І місце – команда СЗОШ №4), фестивалі-конкурсі виконавців патріотичної пісні «Сурми звитяги» (І місце – НВК «Первоцвіт», ЗОШ №10, БШ), міському дитячо-юнацькому конкурсі фітодизайнерської майстерності «Ялинкова прикраса» (І місце – ЗОШ №1), виставці-конкурсі технічної творчості школярів «Наш пошук і творчість тобі, Україно!» (І місце – ЗОШ №1), міському фестивалі ЮІР (І місце – школа-інтернат), ХХІІІ туристичній спартакіаді учнівської молоді (І місце – ЗОШ №16), виставках-конкурсах декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край» (І місце – БШ, ЗОШ №13), змаганні-конкурсі «Юних рятівників-пожежників» (І місце – ЗОШ №16), творчих звітах шкіл в рамках фестивалю дитячої та юнацької творчості «Таланти твої, Україно!» тощо. За підсумками участі шкіл у обов’язкових загальноміських виховних заходах у 2011-2012 н.р. визначено переможцями та нагороджено грамотами управління освіти ЗОШ №16 – І місце, ЗОШ №1 – ІІ місце, ЗОШ №11 та гімназія – ІІІ місце.
Юні мукачівці стали переможцями Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, обласних етапів Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри «Зірниця» (школа-інтернат) та виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край», обласного конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів (гімназія) та інтелектуального конкурсу «Знаю все» (ЗОШ №11).
Крім гуртків при позашкільних закладах на базі шкіл також організована робота різнопрофільних гуртків, секцій, клубів, творчих об’єднань та дитячих громадських організацій. Яскравим прикладом дитячого творчого об’єднання, діяльність якого спрямована на пошук та розвиток юних літераторів та журналістів, митців сцени та пензля, фото-та відеоаматорів, є міська громадська організація Мала академія літератури та журналістики (МАЛіЖ) при ЗОШ №6. Очолює цю організацію педагог з багаторічним досвідом роботи, вчитель української мови та літератури Фенцик Магдалина Іванівна. Активно працюють з дітьми у цьому напрямку заступник директора з виховної роботи ЗОШ №6, вчитель музики Маріян Е.О., вчителі української мови та літератури ЗОШ № 2 ім.Т.Г.Шевченка Лендєл А.І. та ЗОШ №13 Рогальська Т.В. Проводячи різноманітні освітні та культурно-мистецькі заходи за участю видатних митців, літераторів Закарпаття, педагоги створюють відповідні умови для творчого, інтелектуального, духовного розвитку підростаючого покоління, виховання патріотизму, поваги до національних цінностей та культурної спадщини українського народу. Мукачівським осередком МАЛіЖ видається творчий альманах «Веселка». Справжній мистецький хист, творчу майстерність виявили вихованці цієї організації на ІХ Міжнародному фестивалі юних поетів та прозаїків, журналістів, митців малюнку і художнього фото, авторської пісні та літературно-мистецьких композицій «Рекітське сузір’я-2012» та завоювали в різних конкурсних номінаціях два гран-прі, три дипломи першого ступеня, 4 – другого, 7 - третього ступеня, троє учасників нагороджені спеціальними грамотами.
Ще одним прикладом залучення дітей до участі у дитячих об’єднаннях, спрямованих на формування вмінь та навичок, фізичний розвиток, підготовку учнівської молоді до активної професійної та громадської діяльності, є дитяча організація «Школа безпеки», створена за ініціативою директора ЗОШ №16 Ілова Василя Адамовича. Команди юних пожежників-рятувальників „Барсові діти” ставали неодноразовими переможцями обласних змагань-конкурсів «Юних рятівників-пожежників», учасниками Всеукраїнських зборів-змагань «Школа безпеки» та Всеукраїнських фестивалів дружин юних пожежників, а у 2011-2012 н.р. вибороли І місце в Міжнародному Чемпіонаті юних рятувальників цивільної оборони, який проходив у Словацькій Республіці.
Педагоги загальноосвітніх та позашкільних закладів освіти постійно працюють над підвищенням рівня педагогічної майстерності. Керівники гуртків Еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Кіш Т.П., Попова Т.М., Варваринець Д.П., Черепаня Т.О. та Станції юних техніків Петьовка Г.П. стали переможцями обласного конкурсу на кращу методичну розробку. Директора ЦТКЕС Шкрібу В.М. визнано переможцем ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Директор позашкільного навчального закладу». Педагоги Будинку школярів Віллашек Е.Т. та Еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Черепаня Т.О. стали лауреатами міського конкурсу «Шукаємо молоді таланти».
З метою підвищення якості позашкільної освіти, посилення її ролі у вихованні і розвитку особистості у 2012-2013 н.р. увага буде акцентована на:
- активізацію творчого потенціалу, підвищення професійної компетентності та майстерності педагогів щодо впровадження у виховну практику інноваційних виховних технологій;
- вдосконалення діяльності позашкільних навчальних закладів як координаційних центрів виховної та організаційно-масової роботи у місті;
- забезпечення співпраці позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів щодо залучення учнівської молоді до гурткової роботи, запобігання проявів протиправної поведінки серед неповнолітніх.



















Переглядів: 1064 | Додав: Fvlad9920 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради