За період січень-вересень 2012р.
порівняно з груднем 2011р. величина індексу споживчих цін (інфляції) по області
становить 98,8%, по країні – 99,7%. На
формування величини зазначено показника значним чином впливала позитивна цінова
динаміка продуктів харчування. За вказаний період індекс споживчих цін на продукти харчування та
безалкогольні напої становив 96,9% при 98,0% по країні в цілому.
За вказаний період найбільше
подешевшали яйця на 38,7% та овочі – на 27,0%. Так, у торговій мережі області,
враховуючи ціни на ринках десяток яєць у вересні п.р. в середньому коштував
7,10грн., картопля – 1,71грн. за кілограм, цибуля – 2,66грн., буряк – 2,79грн.,
морква – 3,50грн.
Крім того, стало дешевше масло
на 8,9%, молоко – на 8,5%, цукор – на 6,1%.
Фрукти в цілому подешевшали – на 7,0%, у т.ч. яблука
– на 9,8%, банани – на 6,9%, апельсини, мандарини – на
1,3%.
Проте, на 1,7% подорожчали
безалкогольні напої, олія – на 1,5%,
м’ясо та м’ясопродукти – 1,4%, риба та продукти з риби – на 0,8%. Так,
яловичина у вересні п.р. у торговій мережі області враховуючи ринки в
середньому коштувала 53,04грн. за кілограм, свинина – 49,97грн., птиця – 22,91грн.,
фарш м’ясний – 36,13грн. Аналогічно,
риба жива і охолоджена коштувала 26,86грн., морожена – 33,03грн. за кілограм.
Слід відмітити, що для роздрібної
торгівлі міст, в яких проводиться спостереження за зміною цін, характерна
розбіжність цін, що пояснюється великим асортиментом і різними постачальниками.
Головний
спеціаліст-економіст
відділу статистики цін
Головного управління
статистики Наталія Гусак
|