УОКМС Мукачівської міської ради
Четвер, 25.04.2024, 01:21
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

20:35
Великдень у Мукачівському Будинку школярів

Навесні всі чекають тепла, якщо ж погода не дарує нам такої розкоші, то Мукачівський Будинок школярів дає змогу відчути її в повній мірі. Наближається світлий день Воскресіння Христа. Великдень — одне з найбільших релігійних свят України, яке об’єднує всю родину. Напередодні Великодніх святкувань у Будинку школярів за ініціативи директора закладу Галини Яківни Пенської  вперше відбулося родинне свято «Воскресни писанко», де кожен гуртківець мав змогу власноруч виготовити шедевр – великодню писанку разом із своїми батьками за допомогою керівників гуртків образотворчого та декоративно-прикладних мистецтв.

Українські писанки знають і шанують у цілому світі. До прикладу, у Польщі українська діаспора організовує конкурси писанок, подібні до тих, що дедалі частіше відбуваються у наших містах та селах. А у Канаді, де мешкає багато українців, встановлений перший у світі пам’ятник писанці, який за розмірами дорівнює висоті триповерхової будівлі.

Ще з язичницьких часів люди вірили, що писанка або ж крашанка (суцільно зафарбоване одним кольором яйце) є могутнім оберегом і символізує життя, здоров’я, красу, силу, врожай, тощо. У це щиро вірили і наші учасники. Родинне свято розпочалося 4 квітня об 11.00 годині. В актовій залі панувала тепла сімейна атмосфера, аромат свята вітав у повітрі, не залишаючи нікого байдужим. У фойе гостей зустрічала мистецька виставка “Великодній кошик”. Експозиція містила майстерно виконані роботи вихованців зразкової студії образотворчого мистецтва “Палітра” (кер. Олаг Я.С.), гуртків “Писанкарство”(кер. Гаврилів Н.А.), “Образотворче мистецтво” (кер. Шаленик Л. І.), “Світ дизайну” (кер. Гелетей І.І.), «Художня кераміка» (кер. Сливчук О.А.).Тут були представлені як традиційні писанки, мальованки, дряпанки, так і незвичайні великодні яйця, оформлені в техніці квілінг, з гофрованого паперу, бісеру та атласних стрічок, а також малюнки на папері та на холсті, батіки, дбайливо виліплені керамічні фігурки, ляльки у народних вбраннях і ще чимало цікавинок.

“О писанко! Ти символ України!”- саме такими словами відкрилась культурно-розважальна програма, яка допомагала діткам створювати великодні шедеври. Приємно зазначити, що вихованці таких гуртків, як “Юні журналісти”, хореографічних, театральних та інших гуртків, що не пов'язані із образотворчим мистецтвом, із великим задоволенням творили власні, унікальні великодні яйця. “Юні фотолюбителі” крізь об’єктив спостерігали за всім, що відбувається, і, разом зі своїм керівником Синетар М.І., відзняли цікавий фото та відео матеріал. А вихованці студії ведучих радіо та телебачення “Овація” Кредль Богдан, Боднар Ярослав, Санто Беата та Стець Валерія (кер. Пенська Г.Я.) розповіли присутнім цікаві факти про символи Воскресіння Христа — писанки, їх історію та особливості.

За гарно вбраними столиками  діти та їхні батьки з радістю розмальовували писанки, виготовляли шкрябанки, крашанки, та навіть працювали у техніці декупаж.  Дитячі усмішки світились, як яскраве літнє сонячне проміння, не менше раділи й батьки. Ні для кого не секрет, що сьогодні вони все більше часу проводять на роботі, осторонь від своїх синів і донечок. Тут вони, бодай ненадовго, змогли побути поряд зі своєю малечою. Охочих долучитись до заходу виявилось настільки багато, що навіть актова зала Будинку школярів не змогла всіх вмістити.

Однак, організаторами події були передбачені геть усі дрібнички, починаючи від наявності фарб і пензликів, та закінчуючи невичерпним переліком цікавих та незвичних розваг. Таким чином гуртківці розподілились на дві групи. Поки одні дітлахи разом із своїми матусями, друзями та викладачами творили маленькі великодні дива, інші мали змогу спільними зусиллями оздобити у фойе велику великодню писанку, яка стала родзинкою свята. Згодом, дітлахи, які завершили роботу над власними писанками, доповнювали своїм цікавим орнаментом писанку-велетня, а ті, що вже зробили свій внесок, прямували до зали і також показували, наскільки майстерно вони володіють пензлем.

Крім того, всі охочі  могли долучитись до невеличкого майстер класу з хореографії, який відбувався просто на сцені. Танцюристів теж виявилось чимало, тож керівнику хореографічного колективу “Візаві” Біленко Г.І. довелось розподілити їх на дві групи та навчати по черзі. Щастю малечі не було меж, коли за якісь лічені хвилини юні дарування, завдяки своїм старанням,  вже витанцьовували запальний таночок під супровід народної весняночки. Окрасою теплого родинного свята стали дівчата з вокального ансамблю “Перевесло” (кер. Фаріон Н.О.) та тендітна солістка вокальної студії “Акорд” (кер. Шлагер Н. В.), які зачарували публіку своїми світлими, добрими піснями, що вселяли надію у серця присутніх.

Всі гуртківці, незалежно від віку, працювали з величезним ентузіазмом, мабуть тому час, проведений тут, пролетів надзвичайно швидко. Свято вдалось на славу! Писанки, виготовлені гуртківцями, прикрашатимуть великоднє дерево у центрі міста. В свою чергу гості закладу отримали купу приємних емоцій та спогадів.

Планується, що захід стане щорічним, поповнивши величезну скарбничку традицій Мукачівського Будинку школярів. Таку ініціативу обов’язково підтримають батьки та діти і наступного року — запевняють вдячні гості свята.

 

Марина Карловська

Гурток “Юні журналісти”

Мукачівський Будинок школярів

Переглядів: 1569 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради