УОКМС Мукачівської міської ради
Четвер, 25.04.2024, 22:50
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

17:03
Вшановуємо пам’ять Шевченка

      Мабуть, немає на Україні, та  й за її межами, де живуть Українці, домівки, світлиці, у якій би не було «Кобзаря» Шевченка або його портрета. Це - наш національний геній, пророк.  Цієї весни минає 151 рік із дня смерті Тараса Григоровича Шевченка. А що таке півтора століття для вічності? Мить, але мить, яка залишила незгладимий слід в українській та й світовій історії.

         Магія Шевченкового слова незбагненна, ніби його рукою водив сам Творець. Кріпак, сирота, художник, поет, в’язень і засланець, зневажений і розтоптаний, але не зломлений і не зневірений, за словами французького письменника Луї Арагона, «став класиком для всіх народів. У ньому воскресла вбита тиранією, загублена світом, осміяна шовіністами українська нація – алмазна мова, спожежена історія, безмежна свободолюбність.»

         Доброю традицією стало вшановувати у перші весняні дні пам’ять Великого Кобзаря у Мукачівській  ЗОШ  І – ІІІ ступенів №2, яка носить його ім’я.

         З 1 по 10 березня  з метою розширення пізнавальних інтересів учнів з української  літератури, історії, українознавства, виховання почуття патріотизму, національної гордості було проведено декаду Шевченківських днів.

          Назавжди запам’ятають першокласники  нашої школи та гості з інших шкіл міста екскурсію до кімнати – музею Т. Шевченка, що знаходиться  на третьому поверсі рідної  школи. З великим захопленням слухали вони розповідь екскурсоводів Гарапко Аліни та Сенченко Христини, учениць 8 – Б класу  про життя титана духу. 

          Привертає увагу батьків, гостей, учнів велика кількість стіннівок на шевченківську тематику, яка розміщена у фойє школи, оскільки  у перший день декади між учнями 5 -11 класів було проведено конкурс стіннівок на тему: «Ми не забудемо тебе, Тарасе!». За підсумками конкурсу кращими журі визнало стіннівку 9–Б класу, ІІ місце між собою поділили роботи  6-А та 6-Б класів; ІІІ місце журі віддало авторам стіннівки із 9-А класу.

        До дня вшанування пам’яті генія світового значення, поета, художника, борця за волю – Тараса Григоровича Шевченка у школі проводився конкурс  на кращий учнівський твір «Полум’яне слово Шевченка». Захід було організовано з метою популяризації творчої спадщини Кобзаря, утвердження його духовних заповідей, активізації виховної роботи серед учнівської молоді. Більшість конкурсних робіт відзначається грамотністю,багатством мовних засобів відповідно до стилю і типу мовлення, наявний власний стиль письма. Такі конкурси спрямовані на тих, кому жити в  завтрашній Україні і  утверджувати українську мову як державну. А тому роботи оцінювались з урахуванням точності і цікавості викладених фактів,оригінальності  висловлених власних думок. Конкурс творів «Полум’яне  слово Шевченка» засвідчив про великий інтерес школярів до творчості поета.

          Серед учнів 5-8 класів І місце – Бідзіля Андрій ( 8-Б кл.);  ІІ місце – Безега Ірина (7-Бкл.); ІІІ місце поділили роботи  Сухан Мирослави  (6-Бкл.)  та Гресько Ірини (5- А кл.).

         Серед учнівської молоді 9-11 класів І місце –Кушнір Едуард (9-Б кл.);    ІІ місце - Мотринець Корнелій (9-Акл.)  та  Панькович Тетяна (10 кл.);  ІІІ місце – Варга Кароліна (11-Бкл.).

          Справжнім святом  Поезії  для  гостей і учасників став конкурс читців – декламаторів «Слово Шевченка живе». Учні 1 – 11класів  продемонстрували  справжню майстерність володіння  рідним словом. Кращих декламаторів:  Горват Анастасію (2-Бкл.) , яка посіла почесне І місце за поезію «Якби мені черевички»,  Фурсік  Софію(3-Акл.) та  Битай Даніела (4-Акл.), які зайняли  ІІ місце,  Свистак Тетяну (3-А кл.),Могилу Анастасію (2-Акл.) - ІІІ місце у конкурсі  серед учнів початкової ланки та Пацкан Мар’яну(6-Б кл.)за поезію «Свічка пам’яті» - І місце, Сухан Мирославу (6-Б кл.), Булецу Мартіну (5-Акл.) - ІІ місце; Федаку Анну(5-А кл), Батюкову Наталію (7-Акл.)- ІІІ місце серед учнів 5-8 класів  і Гребу Тетяну (11-Б кл.)- І місце;Палинчак Аліну (11-Бкл.), Ільницьку

Мар’яну(9-Акл.) - ІІ місце; Голодняк Мирославу (9-Б кл.) Габовду Ребеку (9-Акл.) -ІІІ місце було нагороджено  грамотами та дипломами .

          З метою розвитку творчого потенціалу учнів - шевченківців, виявлення і розвитку юних поетичних талантів цього року у школі відбулося урочисте відкриття літературної студії «Джерельце», керівником якої є учитель української мови та літератури Лендєл А.І.

            У святково прибраній кімнаті – музеї Т. Шевченка зібралися юні поети-шевченківці, директор школи О. М. Ціцак , заступник директора школи по виховній  роботі С. О. Дудински; вчитель укр.мови та літератури, продовжувачка кращих традицій   нашої школи Гафинець В.П; члени студії «Ерудит» (початкова ланка) та кращі декламатори нашої школи.

        Почесними гостями на цьому святі стали запрошені письменники нашого краю: Т.С. Рибар - відома закарпатська поетеса, заступник голови літературного об’єднання «Рідне слово», що проживає у нашому  місті, та Б. П. Сливчук - поет, публіцист, педагог, член  літературного об’єднання «Рідне слово».

       На святі Гафинець В.П. розповіла про традиції   школи у цьому питанні, літературний гурток , який вона вела, та юних поетів нашої школи минулих років.

          Варга К.(11-Б),  Гарапко А.(8-Б),  Русин Я.(6-Б),   Сухан М.(6-Б),  Сарканич В.(6-Б),  Батюкова Н.(7-А) презентували свої перші проби пера, а  Данканич А.(8 – В) представив присутнім ще й свій музичний твір – пісню про Мукачево, виконану у стилі реп. Всім членам літературної студії  поет

Б. П. Сливчук видав посвідчення, привітав їх і дав корисні поради та рекомендації. А поетеса Т.С.Рибар вручила нагороди переможцям  конкурсу читців – декламаторів «Слово Шевченка живе», серед вручених грамот і дипломів були і книги її творів.  Керівник студії Лендєл А.І. подякувала присутнім за увагу, особливо гостям за цікаві розповіді, побажання та подарунки, за те,  що знайшли вільну хвилину у своєму напруженому графіку роботи для такої  благородної справи.  Висловила сподівання, що  літературна студія, збираючи щомісяця своїх юних талантів, буде поповнюватися кожного разу новими іменами і творами, які будуть видаватись у шкільному альманасі «Проби пера», а кращі – в міській газеті. Надовго запам’ятається це свято всім присутнім на ньому: і учням, і вчителям, і гостям.

         Незабутнє враження справила на шевченківців  літературно – музична композиція «У вінок Кобзареві», яку підготували учні 4 – 10  класів під  керівництвом учителя української мови та літератури  Дички Н.І.

        Зі сцени святково прибраного актового залу школи лунали пісні у виконанні Кучінки К.(9-Бкл.) та шкільного ансамблю. «Зоре моя вечірняя…», «Думи  мої, думи…», «Колискова» та інші твори виконувались майстерно, на високому художньому рівні. Учні виразно декламували поезії Великого Кобзаря різних періодів творчості.

    Цікаво розіграна сценка діалогу  «Мати з сином Тарасиком»  викликала у глядачів захоплення, за що останні нагородили юних артистів бурхливими оплесками. До уваги присутніх у залі було запропоновано слайди про життєвий і творчий шлях митця. Особливий інтерес викликали слайди про Т.Г.Шевченка як художника.

      Слід відзначити також виступ учнів 6-7 класів, які виконали український народний танець на цьому святі, та  книжкову виставку  «Великий син українського народу», оформлену завдяки бібліотекарю школи Толстік М.І.

     За період декади Шевченківських днів  у 1 – 11 класах були проведені виховні години « Твоя, Кобзарю, слава не вмре, не загине», котрі  сприяли вихованню національної   свідомості учнів, популяризації творчості Кобзаря.

        Тарас Шевченко для українського народу не лише геніальний поет. Він – його сумління, совість бунтівний  розум, його ніжне щире серце, сповнене великою любов’ю і безмежним стражданням.

         Тож звіряймо свої думи і пориви, справи і діяння, мрії і бажання за Кобзарем.









 Алла Лендєл, вчитель української мови  та літератури   ЗОШ  №2

Переглядів: 2307 | Додав: osvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради