УОКМС Мукачівської міської ради
П`ятниця, 26.04.2024, 07:06
Вітаю Вас Гість | RSS
 Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради
Головна Реєстрація Вхід
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ПРО НАС
РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ
ВИХОВНА РОБОТА
ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІ

16:41
Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття

Генії не мають дати смерті. Їхня духовна спадщина живе у віках примножується в нових поколіннях. Яскравим підтвердженням цього є посмертне життя Т. Г.Шевченка, творчість  якого стала найважливішим складником духовності українського народу.

Проходять роки і десятиліття, але хороші традиції не забуваються і не старіють. Щовесни з 1 по 10 березня  у  Мукачівській  ЗОШ  І – ІІІ ступенів №2, яка носить ім’я Великого Кобзаря, проходить шевченківська декада, присвячена річниці з дня народження геніального поета. І цей рік не став  винятком.


Надовго  запам’ятають учні  нашої школи та гості з інших шкіл міста екскурсію до кімнати – музею Т. Шевченка. Вони цікаво й захопливо розповіли про життя і творчість  титана духу, ознайомили з експонатами музею.

Привертає увагу батьків, гостей, учнів велика кількість стіннівок на шевченківську тематику та дитячі ілюстрації, які розміщені у фойє школи, оскільки  у перший день декади між учнями 5 -11 класів було проведено конкурс стіннівок та ілюстрацій до шевченкових творів на тему: «Ми не забудемо тебе, Тарасе!».  До дня вшанування пам’яті генія світового значення, поета, художника, борця за волю та з метою популяризації творчої спадщини Кобзаря, утвердження його духовних заповідей, активізації виховної роботи серед учнівської молоді у  школі проводився конкурс  на кращий учнівський твір «Слово Шевченка живе». Роботи оцінювались з урахуванням точності і цікавості викладених фактів,оригінальності  висловлених власних думок. Конкурс творів «Слово Шевченка живе» засвідчив про великий інтерес школярів до творчості поета.  Кращими журі визнало письмові роботи Лашкай Ангеліни, СидоренкоАаліни, та Бедюк Любові.

Святом  Поезії  для  гостей і учасників став конкурс читців – декламаторів «Великий Кобзар живе у серці кожного». Учні 1 – 11класів  продемонстрували  неабияку майстерність володіння  рідним словом. Найкращих декламаторів:  Пак Адріану, Паук Елеонору, Лучок  Єву було нагороджено  дипломами школи.

Незабутні враження залишаться в учнів та учасників шевченківського свята, котре було організоване бібліотекарем школи Толстік М. І. та вчителем початкових класів Павлишинець М.Д. і проведено у формі усного журналу «Вічно живий Тарас ».

Із першої сторінки «Життя і творчість Великого поета» школярі  початкової ланки  дізналися цікаві факти  із біографії поета.

Друга сторінка  відкрила слухачам неповторний і оригінальний світ поезії Кобзаря. Учасники дійства майстерно декламували Шевченкові твори, інсценували їх. А вікторина «Чи знаю я Шевченка», котра була третьою сторінкою усного журналу, дала можливість дітям перевірити свої знання про життя і творчість геніального митця. Та чи не найбільше захоплення викликала у всіх глядачів четверта сторінка «Шевченко і музика». Пісні, що прозвучали зі сцени, учні 1 – 4 класів виконували на високому художньому рівні. 

З метою розвитку творчого потенціалу учнів - шевченківців, виявлення і розвитку юних поетичних талантів відбулося чергове засідання літературної студії «Джерельце», керівником якої є учитель української мови та літератури Лендєл А.І.

У святково прибраній класній кімнаті зібралися юні письменники-шевченківці, вчитель укр.мови та літератури, продовжувачка кращих традицій   нашої школи Гафинець В.П; кращі декламатори нашої школи.

Почесним гостем на цьому святі став запрошений письменник нашого краю, голова  літературного об’єднання «Рідне слово» Шушкевич Михайло Якович.

Всі присутні на святі з великим захопленням та цікавістю слухали розповіді Михайла Яковича, котрий не лише прочитав власні твори, але й дав високу оцінку та поради  юним письменникам – початківцям. З особливим піднесенням було сприйнято пропозицію пана Шушкевича про те, що кращі твори членів літстудії надрукувати  у міському альманасі, який  буде виданий незабаром літературним   об’єднанням «Рідне слово».

Дуже сподобалися поезії про весну, незвичайна казка про Долину нарцисів та фантастичне оповідання, з якими познайомили присутніх нові члени літстудії, учні 7 – 9 класів. А альманах Гарапко Аліни, учасниці багатьох міських та навіть Міжнародного конкурсів дитячої творчості, що вона презентувала на цьому засіданні, викликав справжнє захоплення і цікавість у всіх без винятку.

Незабутнє враження справила на шевченківців  літературно – музична композиція «Уклін тобі, Кобзарю!», яку підготували учні 5– 11  класів під  керівництвом учителя української мови та літератури  Лашкай В.С. і Гафинець В.П.

Зі сцени святково прибраного актового залу школи лунали пісні у виконанні шкільного ансамблю. «Зоре моя вечірняя…», «Думи  мої, думи…», та інші твори виконувались майстерно, на високому художньому рівні. Учні виразно декламували поезії Великого Кобзаря різних періодів творчості.

Цікаво розіграна інсценізація «Тарас пастух»  викликала у глядачів захоплення, за що останні нагородили юних артистів бурхливими оплесками. До уваги присутніх у залі було запропоновано слайди про життєвий і творчий шлях митця. Особливий інтерес викликали слайди про роль жінок у житті Т. Г. Шевченка

  Родзинкою програми стало декламування «Заповіту» Т.Г.Шевченка учнями 11 класу на різних мовах : російській, білоруській, угорській, французькій та  англійській.

Були підведені підсумки участі школярів у різних конкурсах з врученням почесних грамот та дипломів.

Слід відзначити також книжкову виставку  «Великий син українського народу», оформлену завдяки бібліотекарю школи Толстік М.І.

За період декади Шевченківських днів  у 1 – 11 класах були проведені виховні години « Твоя, Кобзарю, слава не вмре, не поляже», котрі  сприяли вихованню національної   свідомості учнів, популяризації творчості Кобзаря.

Тарас Шевченко – це не тільки геніальний поет і художник , а й великий син великого народу.  

Поклонімось великій людині,

Що стоїть на Чернечій горі

І шукає по всій Україні

Патріотів живої душі.

 

                   

                        Алла Лендєл, Валентина Гафинець,

                        вчителі укр. мови та літератури

                       Мукачівської ЗОШ  І-ІІІ ст.№2

                        ім..  Т. Г. Шевченка

Переглядів: 2265 | Додав: Fvlad9920 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
Управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради